2018. május 13., vasárnap

Vadrózsafagyi


 Nem sok jobbat tudok elképzelni annál, mint az erdő, a kert illatát ízbe zárni. Magam sem hittem, de a gyenge szirmú vadrózsa varázslatosan megadja ezt az élményt. Mostanában egy kis zacskóval megyek kutyát sétáltatni és szorgalmasan szedem a legrózsaszínebb, legfrissebb szirmokat, ami egészen hatékony művelet, viszonylag hamar telik a kis pungacekker. Itthon pedig nincs más dolgom, mint szétterítve szárítani - ez majd jó lesz saját teakeverékbe egyéb virágokkal, szárított gyógynövényekkel keverve - vagy azon frissiben fagylaltot csinálni belőle. Egészen különleges semmihez sem hasonlítható ízű - talán a rózsához, de mikor eszünk rózsát? - selymes fagylalt.
Kerti rózsák szirmából is lehet készíteni, de nagyon ügyeljünk, hogy biztosan permetmentes legyen!

 Recept:

  • 200 g cukor
  • 2 bögre vadrózsaszirom (permetmentes!)
  • 240 ml tejszín
  • 240 ml tej
  • 5 tojássárgája
  • 2 teáskanál rózsavíz
A cukrot és a rózsaszirmot késes robotgéppel, vagy botmixerrel összekeverjük, összezúzzuk.
A tojássárgákat keverőtálba tesszük, kézi habverővel simára keverjük.
A tejet és a tejszínt vvastag aljú fazékban felmelegítjük, közben hozzáadjuk a cukros rózsaszirmot. kevergetve megvárjuk, amíg teljesen feloldódik. Lassan a tojáshoz öntjük, közben a kézi habverővel folyamatosan kevergetjük. Az egészet visszaöntjük a fazékba és továbbra is keverve addig főzzük, amíg besűrűsödik, a keverőkanál hátuljára rátapadva csíkot tudunk benne húzni.
Szitán átszűrjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap fagylaltgépben elkészítjük, amíg a gép dolgozik, hozzáadjuk a rózsavizet.
Dobozban mékyhűtőben tároljuk.
Tálaláskor vágott pisztáciát szórhatunk rá.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...