2015. február 12., csütörtök

Mézes - hársteás sült csirke nem csak köhögésre




Karácsonyra kaptam (rendeltem magamnak) egy perzsa-libanoni szakácskönyvet, amiben sok izgalmas recept van, de első átlapozásra egy sült csirkés ragadta meg különösen a képzeletemet. Mégpedig azért, mert kamillával volt fűszerezve a hús. Nekem ebben az évben erős hársfavirág kattanásom van, nem is titkolom, ettől aztán végképp gellert kaptam. Ha kamillával jó a csirke, akkor hárssal is az lesz. Így született ez a recept, még egy-két módosítást megengedve magamnak és bármily hihetetlen, nagyon finom lett. Kicsit keleties, de egyszerűen szólva nagyon ízes, igazi vasárnapi sült csirke. Nem kell félni, a hársfavirág íze ebben a kontextusban nem idézi fel a betegségek alkalmával kötelezően szürcsölgetni való tea ízét.

Recept:
a csirkéhez
  • egy egész csirke, 1 kg körüli
  • 50 g puha vaj
  • 2 evőkanál hársméz
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 teáskanál apróra vágott tárkony (szárított is lehet)
  • 1 teáskanál só
  • 2 filter hársfatea
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 rúd fahéj
  • 1 citrom
  • 1 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
A csirkét felhasználás előtt legalább fél órával kivesszük a hűtőből.
A vajat a mézzel, a sóval, a fokhagymával, a gyömbérporral, a tárkonnyal és a filterből kibontott hársfateával jól kikeverjük. Az így kapott krémet a csirke bőre alá masszírozzuk. A melle húsa feletti bőr alá és a combok közelébe is megpróbáljuk minél nagyobb területen elkenni a fűszeres vajat. A maradékot a hasüregbe tesszük. ide kerül a citrom is félbe vágva, és a fahéjrúd fele. A csirkét kívülről sózzuk, borsozzuk. Tepsibe tesszük (ha rácsos az alja, az nem baj), mellé tesszük a fahéjrúd másik felét és a babérlevelet.
Előmelegített, 180 fokos sütőben, a sütő alsó részén egy-másfél órát sütjük, amíg szép piros lesz a bőre és ha hegyes késsel megszúrjuk, tiszta folyadék csorog ki belőle. Félidőben fordítsuk meg, hogy mindegyik oldala egyenletesen süljön.

Közben elkészítjük a rizses orzo-t:
  • 250 g basmati rizs
  • 85 g orzo tészta (rizsszem alakú tészta)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 600 ml csirke alaplé
  • 1 teáskanál só
A rizst megmossuk, fél óráig hideg vízben áztatjuk. Azután leszűrjük.
Az olajat és a vajat lábasban felhevítjük, rátesszük az orzo-tésztát, aranybarnára pirítjuk. Ráöntjük az alaplevet (vigyázzunk, mert azonnal erősen bugyogni kezd, álljunk picit messzebb), 2 percig magában főzzük. Hozzáadjuk a rizst és a sót, megkeverjük, lefedjük és a legalacsonyabb hőfokon 15 percig főzzük. -azután elzárjuk alatta a tüzet, de a fedőt még 10 percig nem emeljük fel.

A megsült csirkét tálaló tálra esszük (miután 5-10 percet pihent a kikapcsolt sütőben), belsejéből kiszedjük a citromot. Köré halmozzuk az elkészült rizst. A csirke tepsijében összegyűlt pecsenye-levet a csirkére és aköré, a rizse orzóra locsoljuk.
Ezután tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...