2015. január 24., szombat

Krumplik újratöltve



Ismét egy héjában készült étel, ezúttal batáta, azaz édeskrumpli és "sima" krumpli lett kitéve a boncolás nem túl kíméletes műveletének, de szerencsére ez csak előnyükre vált. Megsült belsejüket különböző kiegészítésekkel töltöttem vissza héj-önmagukba, amivel gyakorlatilag önálló fogássá váltak. Kevés zöldsalátával kiegészítve tökéletes vacsorának szavazom meg, de köretként is megállják a helyüket bármilyen hal- vagy hússült mellett.
A visszatöltésnél nyugodtan megpúpozhatjuk az eredeti formát, a vékony héjak meglepő módon jól tartanak. Bónuszként pedig valóban ehetők is.



Lazaccal töltött sült édeskrumpli:

  • 2-3 édeskrumpli (batáta)
  • 100 g friss lazac
  • 100 g füstölt lazac
  • 40 g vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • pár szem kapribogyó
Az édeskrumplikat megmossuk, megszárítjuk, villával megszurkáljuk, olívaolajjal megkenjük, sózzuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben 45-55 percig sütjük, amíg a belseje megpuhul.
A friss lazacnak sós vizet forralunk egy edényben, beletesszük a halat, megvárjuk, amíg a víz újra felforr, majd elzárjuk alatta a tüzet és lefedve 10 percig állni hagyjuk. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük, lefejtjük a bőréről. Tálba tesszük a feldarabolt füstölt lazaccal együtt. Hozzáadjuk a vajat, enyhén sózzuk, borsozzuk, villával összekeverjük. A megsült édeskrumplik héját óvatosan megbontjuk, kanállal kiszedjük a belsejét, ezt is a lazacos krémhez adjuk. Pár csepp citromlével is ízesítjük.
A krémet visszatöltjük a krumplihéjba, kapribogyóval megszórjuk, majd az egészet újrasütjük, de már csak 10 percig.


Sült krumpli karfiolos töltelékkel
  • 4-5 közepes méretű krumpli
  • 100 g karfiol
  • 1 dl tejszín
  • 1 babérlevél
  • só, frissen őrölt bors
  • 30 g vaj
A krumplikat megmossuk, megszárítjuk, villával megszurkáljuk, olívaolajjal megkenjük, sózzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 45-55 percig sütjük, amíg a belseje megpuhul.
Közben a tejszínben és annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük a karfiolrózsákat. A főzőléhez adjuk hozzá a babérlevelet és sót.
Amikor a krumpli megsült, késsel megbontjuk a héját, kanállal óvatosan kivájjuk a belsejét, amit keverőtálba teszünk. Hozzáadjuk a szűrőkanállal lecsöpögtetett karfiolt, villával összekeverjük. Kevés főzőlevet adunk hozzá, hogy krémes legyen. Sózzuk, borsozzuk. 
A krémet visszatöltjük a krumplihéjba, egy-egy darabka vajat teszünk mindegyik tetejére, majd 10 percre visszatesszük a sütőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...