2014. december 22., hétfő

Édes-csípős kuszkusz


A köretek sokszor mellőzött szerepére cáfol rá ez a gyönyörű színekben pompázó, nagyon ízes kuszkusz. A rengeteg édeskés sült zöldség illatozó fűszerekkel összesütve, mindez a világ legkönnyebben elkészíthető tésztaféléjével keverve feldobja még a legegyszerűbb sült csirkét is, nem beszélve egy csodálatos kacsacombról, -mellről, vagy valami nemes halról. Bátran ajánlom akár a karácsonyi menübe is beilleszteni, elrontani nem lehet, de kiváltani vele az esetleg már kicsit unalmas krumpli-rizs kupacokat annál inkább. A zöldségeket akár előre is megsüthetjük, azalatt a 15 perc alatt, amíg a kuszkusz megpuhul, újramelegíthetjük és már tálalhatjuk is.

Recept:
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes paszternák
  • 2 kisebb lilahagyma
  • 2 darab fahéjrúd
  • 2 csillagánizs
  • 3 babérlevél
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • negyed teáskanál őrölt kurkuma
  • negyed teáskanál cayenne bors
  • két csipet chilipehely
  • 300 g sütőtök
  • 4 db aszalt füge
  • 170 g kuszkusz
  • csipet sáfrány
  • 260 ml zöldség alaplé, vagy víz
  • 20 g vaj
A sárgarépát és a paszternákot meghámozzuk, egyforma kockákra vágjuk. A lilahagymát pucolás után szintén nagyobb kockákra vágjuk. Tűzálló tálba terítjük, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, közé rakjuk a fahéjat, babérlevelet és a csillagánizst. Összekeverjük és előmelegített, 180 fokos (gázsütő 6-os fokozat) tesszük, 15 percig sütjük. Közben meghémozzuk és nagyobb kockákra vágjuk a sütőtököt és hozzákeverjük a többi zöldséghez. További 30 percig sütjük.
Az aszalt fügék csumáját levágjuk, a fügéket kockákra vágjuk. A sült zöldségekhez adjuk másfél deci víz kíséretében, összekeverjük és még 10 percig sütjük.
Közben a kuszkuszt lábasba tesszük, rászórjuk a sáfrányt. Felöntjük a forró zöldség alaplével, vagy vízzel, enyhén sózzuk, rálocsolunk 1 evőkanál olívaolajat, összekeverjük, lefedjük és 10 percig pihentetjük. A végén villával elkeverjük benne a vajat.
Lazán összekeverjük a sült zöldségeket a megpuhult kuszkusszal.
Tálaláskor megszórhatjuk vágott petrezselyemmel, korianderrel, snidlinggel.
Halhoz, szárnyasokhoz kiváló.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...