2014. augusztus 8., péntek

Mandulafagyi borban sült szilvával


Előbb volt a sült szilva. Amikor először csináltam, nem volt itthon se fagyi, se görög joghurt (azzal is nagyon finom), ezért rövid időn belül meg kellett ismételnem, immáron fagyi kíséretében. Kerestem hozzá a megfelelőt és rátaláltam erre a mandulafagyira, ami két dolog miatt is kapóra jött. Az egyik, hogy a mandula nagyon jól megy a szilvához (meg a barackhoz), a másik, hogy ez egy vizes alapú fagyi, azaz szörbet, tehát nincsen benne tojás és semmilyen tejtermék. A szörbetek (szorbetek) emiatt kevésbé krémesek, ennél a mandulafagyinál viszont az az érdekes, hogy a frissen darált mandula zsírtartalma miatt mégis nagyon jó állagú, majdhogynem krémesnek mondható fagyit kapunk a tojássárga és a tejszín/tej megterhelő fajsúlyossága nélkül. Elkészítése egyszerű, csakúgy, mint a sült szilváé.
Recept:

Mandulafagyi:
  • 125 g blansírozott egész mandula
  • 150 g cukor
  • 1/2 liter víz
  • 1 teáskanál frissen facsart lime, vagy citromlé
A mandulát finomra őröljük. A vizet a cukorral felforraljuk, közben megkeverjük, amíg a cukor feloldódik. Hozzáadjuk a darált mandulát, újra felforraljuk. Egy-két perc főzés után levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, zárható edénybe tesszük és hűtőszekrényben néhány órára, vagy egy éjszakára lehűtjük. Ha van fagylaltgépünk, abban fejezzük be a mandulafagylaltot, ha nincs, akkor is kéne egy késes robotgép. A még folyékony krémet először jégkockatartókba töltjük, egy éjszakán át lefagyasztjuk (ez esetben kihagyható a pár órás hűtés, azonnal mehet a jégkockatartóba). Másnap több adagban tesszük a késes robotgépbe a fagylaltkockákat és krémesre őröljük.
Azonnal fogyasztható, ill. műanyag dobozban a fagyasztóban tárolhatjuk. Fogyasztás előtt tíz perccel érdemes szobahőmérsékletre tenni, hogy kicsit megpuhuljon és könnyebben tudjuk kanalazni.

Claudia Roden receptje alapján.

Borban sült szilva és cukrozott, pirított mandula:
  • 10-12 szem magvaváló szilva
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 dl száraz fehérbor
A szilvát kimagozzuk, félbe vágjuk, vágott felükkel fölfelé sütőedénybe tesszük. Egyenletesen megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk a borral és előmelegített, 200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.

Egy kisméretű tepsibe 40 g szeletelt mandulát terítünk, megszórjuk egy evőkanál cukorral és egy teáskanál mákolajjal, vagy napraforgóolajjal. Összekeverjük és a szilvával egy időben a sütőbe tesszük, de csak 5 percig sütjük, amíg a mandula enyhén megpirul.

A fagylaltot a langyos szilvával és annak levével tálaljuk, tetejére szórjuk a mandulát.

A szilvához hasonlóan fügét is süthetünk, annak is ideje van most - egy kis szerencsével.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...