2014. június 12., csütörtök

Cseresznyés - mandulás crumble



Annyiféle crumble van, de annyiféle! Már eleve a gyümölcs alap változékonysága, aztán, hogy azt hogyan fűszerezzük, egyáltalán fűszerezzük-e. Itt felbukkanhat a fahéj, a gyömbér, a kardamom, esetleg egy kis bors, citrom helyett narancs-, vagy lime-lé, cukor helyett méz. A morzsaréteg újabb kísérletező terep, jöhetnek mindenféle lisztek, magok, zabpehely és itt is fűszerek. Egész nyáron készíthetjük, garantáltan mindig más lesz. Nem egy cizellált sütemény, de finom és kevés vele a munka is.
Az alábbi receptben se fűszer, se más extra nincsen, de nekem nagyon ízlett, talán pont a cseresznye miatt, ami érdekes módon így sülve, kicsi ribizlivel keverve sokkal érdekesebb lett nekem, mint úgy magában.

Recept:
  • 700 g cseresznye
  • 50 g ribizli
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • egy nagy marék szeletelt, vagy vágott mandula
a morzsához:
  • 120 g liszt
  • 85 g vaj
  • 4 evőkanál barna nádcukor
  • 4 evőkanál őrölt mandula
A cseresznyét kimagozzuk, majd a vízzel és a cukorral együtt lábasba tesszük, 5 percig főzzük. A kukoricakeményítőt egy kis pohárban simára keverjük a cseresznye kifőtt levével, majd a gyümölcshöz adjuk. Elkeverjük, hozzáadjuk a ribizlit és a citromlevet is.
A lisztet és a darabokra vágott vajat keverőlapátos robotgéppel, vagy az ujjainkkal morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és az őrölt mandulát, ezzel is eldolgozzuk.
A gyümölcsöt sütőtálba öntjük, eloszlatjuk rajta a morzsát, a tetejére szórjuk a vágott mandulát.
Előmelegített, 190 fokos sütőben (gázsütő 5-ös fokozat) 20 percig sütjük, amíg a gyümölcs leve bugyogni kezd, a tetején a morzsa pedig aranybarna színt kap.
Langyosan, vagy hidegen krémes görög joghurttal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...