2014. április 24., csütörtök

Indiai vöröslencse és rizs


Már jó régen, egyszer voltam egy indiai főzőesten, amit Kamlesh, a Szép Kis India nevű üzlet egyik tulajdonosa tartott a saját lakásukban. Nagyon szép élmény volt és mindig, amikor ezt a nála tanult ételt főzöm, előttem vannak a mozdulatai, az egyszerű eszközei, a kedves mosolya és az a pillanat, amikor az este végén megérkezett a férje és akkor ő is asztalhoz ült, hogy együtt egyenek.
Nem vagyok egyébként nagy rajongója az indiai ízeknek, egy-két ételt szeretek, de egy idő után nekem túl fűszeres minden. Ez a lencsés ragu a pirított hagymás rizzsel viszont kedvencem maradt azóta is. India Pandzsáb régiójából származó étel, ahogy Kamlesh mondta. A lencsés ragut sokféleképpen készítik, különböző színű lencséhez más és más zöldséggel egészítik ki a fűszeres alapot. A sárga lencséhez például spenótot, a fehérhez sütőtököt, a nagyszemű sárga lencséhez pedig cukkinit tesznek, így mondta. Ja és a külön készülő fűszeres-zöldséges alapból érdemes többet csinálni és félretenni belőle, mert kiváló szendvics-alap. Szóval ügyesen lehet spórolni idővel, energiával, játszani ízekkel, alkalmakkal. Pandzsábban, vagy bárhol.

Recept:
Vöröslencse répával - Masoor Dal:

  • 1 és fél bögre vöröslencse
  • szárított fűszerek: kurkuma, őrölt chili, őrölt és egész római kömény, őrölt koriander, garam masala, dal masala
  • friss fűszerek: egy hüvelykujjnyi gyömbér, egy zöld chili
  • 1 hagyma apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 közepes répa
  • 1 közepes paradicsom, vagy két teáskanál paradicsompüré
  • olívaolaj
  • tálaláshoz friss korianderlevél
A lencsét váltott vízben megmossuk, az utolsó vizet rajta hagyjuk, fél órát áztatjuk.
3 és fél bögre vizet forralunk egy fazékban, beleteszünk egy teáskanál kurkumát és egy teáskanál sót. Amikor forr, belekeverjük a beáztatott, majd leszűrt lencsét. Közepes lángon, időnként megkeverve puhára főzzük.
Egy másik lábasba két evőkanál olajat teszünk, közepes lángon felmelegítjük. Megszórjuk fél teáskanál egész római köménnyel, kicsit kipattogtatjuk, rátesszük a hagymát, kevergetve világos aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított gyömbért és fokhagymát, még egy kicsit pirítjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel: fél teáskanál őrölt chilivel, egy teáskanál őrölt korianderrel, 1 teáskanál dal masalával, megkeverjük, egy evőkanál vizet öntünk rá, majd még fél teáskanál garam masalát. Egy percig kevergetjük, hozzáadjuk a karikákra vágott zöld chilit, a lehéjazott, felkockázott paradicsomot, vagy paradicsompürét. Két evőkanál vizet öntünk rá és 5 percig főzzük. Közben meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük a répát, azt is hozzáadjuk, még pár percig főzzük. Végül összekeverjük az addigra megfőtt és besűrűsödött (de nem túl sűrű) lencsével. Két perc alatt összefőzzük.
Tálaláskor megszórjuk egy csipet garam masalával és friss korianderlevéllel.

Sült hagymás basmati rizs

  • 1 bögre basmati rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 2 evőkanál olívaolaj
A rizst váltott vízben megmossuk, fél órára beáztatjuk.
A hagymát félbe vágjuk, vékonyan felszeleteljük.
Lábasba öntjük az olajat, felforrósítjuk, rátesszük a római köményt és a hagymát, kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett rizst, ezzel is átkeverjük, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Egy teáskanál sót keverünk hozzá, felforraljuk, majd a legalacsonyabb lángon, lefedve 13 percig főzzük. Mielőtt elzárnánk a lángot tíz másodpercig újra erős fokozatra vesszük. A fedő emelgetése nélkül 10 percig pihentetjük.
Ezt a rizst bármilyen zöldséges, húsos, halas ételhez adhatjuk, nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...