2013. október 31., csütörtök

Körtés-szilvalekváros galette kandírozott zsályával


A galette laza szellemiségű, francia eredetű sütemény, az alkotói szabadság remek terepe. A szabadság gyakorlását már a tésztához használt liszteknél elkezdhetjük. Ha rozsliszttel, teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, kukorica-, vagy hajdinaliszttel keverjük az általánosan használt finomlisztet - ropogósabb, ízesebb, gazdagabb tésztát kapunk.
Az ötletek szárnyalása tovább folytatódhat a gyümölcstöltelék megválasztásával, amit persze nagyban befolyásol az aktuális kínálat. Értelemszerűen pucolva, aprítva bármelyik gyümölcs válhat töltelékké, én még egyik változat után sem mondtam, hogy na, ezt nem csinálom többet. Az aprított, cukorral kevert gyümölcsöt enyhén fűszerezhetjük őrölt fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, bátrabbak pl. chilivel, borssal.
A kísérletezés következő pontja a lekvár megválasztása, amivel sütés előtt megkenjük a tésztát és amivel kicsit megágyazunk a tölteléknek. Használhatunk ugyanabból a gyümölcsből készült lekvárt, vagy élhetünk ellenpontozással, édes gyümölcshöz savanykás lekvárt, világoshoz sötétet választva.
Ezután kezdődhetnek a formai játékok: a tésztát nagyvonalúan, rusztikusan, rongyos széllel hajtogatjuk körben a töltelékre, vagy precízen körbevágjuk és szabályosan egyenletesen borítjuk rá. De minigalettek is sülhetnek egymás mellett a tepsiben, kerekek is, négyszögűek is.
Sütés előtt még jöhet a dió, mogyoró és egyéb csonthéjasok; sütés után pedig a friss zöldfűszerek, mint bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, sőt pikáns sajtok, túrófélék - nagyon fel tudja dobni a gyümölcsös ízeket!
Tulajdonképpen végtelenségig lehetne sorolni a lehetőségeket és a sós változatokról még nem is szóltam.
Az itt következő, kandírozott zsályával megkoronázott körtés változatot szeretettel ajánlom kipróbálásra és kiindulópontnak egyaránt.
Az alapreceptet Édesemtől vettem, további galette ötleteket nála itt találtok.

Recept:
a tésztához:
  • 180 g finomliszt
  • 40 g hajdinaliszt (vagy kukorica-, rozs-, tönkölyliszt)
  • 170 g hideg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • fél teáskanál só
a töltelékhez:
  • 500 g körte 
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 5 evőkanál szatmári szilvalekvár
  • 1 marék dió durvára vágva
  • 15 db zsályalevél
Keverőtálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat. Gyors mozdulatokkal az ujjainkkal összemorzsoljuk a lisztes keverékkel, vagy keverőlapátos robotgéppel dolgozzuk el. Amikor már nagyobb göröngyökké állt össze a vaj a liszttel, hozzáadunk 3-4 evőkanál hideg vizet, éppen csak annyit, hogy a tészta összeálljon. Amint ez megtörtént, abbahagyjuk a keverést, folpack fóliára tesszük a tésztagombócot, tenyerünkkel kissé kilapítjuk, hogy korong formájú legyen, becsomagoljuk és legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
A körtéket megmossuk, de nem hámozzuk meg. Negyedekre vágjuk, magházukat kivesszük. 3-4 mm vastagságú szeletekre vágjuk. Keverőtálba tesszük, megszórjuk a cukorral és a gyömbérrel, összekeverjük, 15 percig állni hagyjuk.
Felhasználás előtt hozzákeverjük a kukoricakeményítőt.
Sütés előtt kivesszük a tésztát a hűtőből, enyhén lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. 12x12 cm-es négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a lapocskákat. Minden négyzetet megkenünk szilvalekvárral, úgy, hogy körben másfél centis peremet hagyunk. A szilvalekváros rétegre helyezzük félig fedésben a körteszeleteket. Amikor minden darab elkészült, a négyzetek széleit felhajtjuk, sarkait összecsípjük. A körtés edényben maradt levet elosztva a gyümölcsökre locsoljuk. Megszórjuk a durvára vágott dióval.
190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a tészta aranysárga lesz. 
Közben kandírozzuk a zsályaleveleket:
Másfél evőkanál vizet felforralunk egy evőkanál cukorral. Beletesszük a zsályaleveleket, lassú tűzön 2 percig főzzük, amíg a víz nagyjából elpárolog. A leveleket porcukorral meghintett sütőpapírra szedjük.
A megsült minigaletteket a kandírozott zsályával díszítjük.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...