2013. június 24., hétfő

Sült meggyes stíriai metélt


Ez az egyik étel, amit azért tanultam meg főzni, mert a férjemnek gyerekkori emlékek kapcsolódnak hozzá. Azelőtt soha nem hallottam róla, ezért a jó öreg Horváth Ilona receptjét használtam első próbálkozásra és azóta ki is tartok mellette, mert bevált. Most már az egész család szereti, de én azért időről időre újítok rajta egy kicsit. A legfőbb változtatás mostanában, hogy a kisült stíriait kifordítom az edényből, ezzel az alsó réteget komoly megmutatkozási lehetőséghez juttatva. Egy ilyen fordulatnak pedig akkor már legyen értelme, így jött a sült-gyümölcs réteg ötlete. Ezzel a változtatással - főleg, ha egyszemélyes tálkákban sütjük - igazi sütemény-jellege lesz az amúgy inkább egyszerű édes tésztának titulált ételnek.
A meggy nagyon jó kontraszt mind színben, mind ízben a tésztával, de el tudom ugyanezt képzelni szilvával, barackkal, vagy például fügével is, még az aszalt változatokat sem kizárva. A gyümölcsökhöz használt fűszerek (pl. fahéj, kardamom, gyömbér) és alkoholos italok (borok,, likőrök, ne adj isten pálinkák) is további kísérletezésre buzdítanak - remélem nem csak engem. Tehát ismét egy szép kapcsolat kezdetéhez érkeztünk.

Recept:
a tésztához:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • fél teáskanál só
  • 1 evőkanál tejföl
a mártáshoz:
  • 50 g puha vaj
  • 3 tojás külön választva
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál őrölt mandula, vagy 4 evőkanál szeletelt mandula
a meggyes réteghez:
  • 1 kg meggy
  • 4 evőkanál portói
  • 1 rúd vanília
  • 3 evőkanál cukor
A meggyet megmossuk, kimagozzuk. Sütőedénybe tesszük, összekeverjük a vaníliával, a cukorral és a portóival. '90 fokos sütőben fél órát sütjük.
A tésztához valókat összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tenyérnyi széles csíkokra vágjuk, a csíkokat pedig másfél centi szélesre metéljük.Közben erősen lisztezzük, hogy a csíkok ne ragadjanak össze. Lobogva forró vízbe tesszük a tésztát. Újra forrástól számítva 3 percig főzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük.
A mártást még a tészta kifőzése előtt elkészítjük:  egy nagyobb keverőtálban a vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, ezzel is jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a vaníliát. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan ezt is a mártáshoz adjuk.
Egy tűzálló tálat, vagy több kisebb kerámia formát kivajazunk és megszórunk darált, vagy szeletelt mandulával. A tál(ak) alját egy rétegben befedjük a sült meggyel.
A kifőtt, lecsöpögtetett tésztát elkeverjük a mártásban. A mártásos tésztát pedig elosztjuk a formákban, vagy  az egy nagy formába öntjük. Előmelegített, 190 fokos sütőben (gázsütő 5-ös fokozat) kb. fél órát sütjük, amíg a teteje aranysárga lesz és a közepe is átsült. Kivesszük a sütőből, néhány percig hűlni hagyjuk. Egy kést körbehúzunk a forma és a tészta között, hogy meglazítsuk, majd tányérra, vagy tálra borítjuk a stíriai metéltet. Így a meggyes réteg felülre kerül. 
Azonnal fogyasztható, de langyosan is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...