2013. január 31., csütörtök

Azeri töltött lepény - kutab - sóskával, batátával



Nemrég megint belelapoztam ebbe könyvbe, hogy emlékeztessem magamat, mit akartam feltétlenül kipróbálni belőle. A bárányhúsos azeri lepény receptjénél le is ragadtam, másnap ki is próbáltam marhahússal. Jó volt, de aztán utánaolvastam annak, amit Mautner Zsófi is említ a bevezetőben, hogy ugyanolyan népszerűek ennek a lepénynek a zöldséges változatai, amiket spenóttal, sóskával, zöldfűszerekkel, illetve sütőtökkel töltenek. Főleg a sóskát kívántam meg, annyira vágyom már valami friss zöldre! Meg kell mondanom, eszméletlen finom a sóska a sok zöldfűszerrel együtt és mivel éppen csak annyira "fő" meg, amennyi ideje erre a lepény két oldalának sütése közben van, az íze tökéletesen üde és ZÖLD marad a két vékony tésztaréteg között, nem lehet vele betelni!
A másik tölteléknél is új élményekhez jutottam, ugyanis én most főztem először batátát, azaz édeskrumplit. Ezzel helyettesítettem a sütőtököt, pusztán a változatosság kedvéért. Nagyon tetszik, kisebb a nedvességtartalma és kevésbé esik szét, töltelékként jobban működött, ki fogom próbálni pürének is. Az íze nagyon hasonló a sütőtökhöz, talán még édesebb. Itt egy oldal a batátáról és magyar termesztőiről.
Az alább megadott mennyiségekből nyolc lepény lesz. Gyúrással, pihentetéssel, nyújtással, sütéssel együtt bő egy óra alatt megvan és tényleg megéri!


Recept:

a tésztához:
  • 380 g liszt
  • 1 tojás 
  • fél teáskanál só
  • kb. 2 dl víz
a sóskás töltelékhez:
  • 150 g sóska megmosva, megpucolva
  • fél póréhagyma, vagy egy csomag újhagyma
  • 30 g vaj
  • egy csokor petrezselyem felaprítva
  • egy csokor kapor felaprítva
  • egy csokor snidling felaprítva
  • só, bors
a batátás töltelékhez:
  • 2 közepes batáta
  • 1 fej lilahagyma
  • 30 g vaj
  • só, bors
  • 2 evőkanál gránátalmamag
 40 g olvasztott vaj a kenéshez

A tésztához a lisztet mély tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a sót és a vizet. Rugalmas tésztát gyúrunk. Addig kell gyúrni, amíg már nem ragad, elválik a táltól és szép fényes a felülete. Ez 5-10 perc. Olyan tészta legyen, amit a tenyerünkkel könnyen tudunk formázni, de ha ujjunkkal megnyomjuk, visszarúgja magát. A tésztából gömböt formázunk, felületét vékonyan beolajozzuk, konyharuhával letakarjuk, 20 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket:
A póréhagymát, vagy az újhagyma fehér részét felaprítjuk, a vajon puhára pároljuk. A sóskát csíkokra vágjuk, hozzákeverjük a felaprított zöldfűszereket, a párolt hagymát, sózzuk, borsozzuk, jól átkeverjük.
A batátát megpucoljuk, fél centis karikákra vágjuk. A lilahagymát apróra vágjuk, a vajon megpároljuk, rátesszük a batátát, sózzuk, borsozzuk, fél pohár vízzel felöntjük, majd fedő alatt, közepes lángon, néha megkeverve 5-8 perc alatt megfőzzük. A végén ne maradjon alatta folyadék.
A tésztát gyúródeszkára tesszük, nyolc egyenlő részre osztjuk, a részeket gombóccá formázzuk. Minden gombócot egyenként  kb. 20 centi átmérőjű kör alakúra nyújtunk. Jó vékonyak legyenek a korongok, majdnem átlátszóak. A tészta felére tesszük a tölteléket, négyre sóskásat, négyre batátásat. A sóskás tölteléket csak nyersen rászórjuk, kb. három evőkanálnyit egy lepényre. A batátás töltelékből két evőkanálnyit terítsünk szét a félkörön és szórjuk meg 8-10 szem gránátalmamaggal. A töltelékre hajtjuk a tészta másik felét, kinyomjuk a levegőt és ujjunkkal összenyomkodjuk a szélét.
Felforrósított száraz serpenyőben közepes tűzön mindkét oldalán megsütjük a lepényeket. Amikor megsültek, olvasztott vajjal kenjük meg mindkét oldalát. Szumákkal szórjuk meg, az még hozzá tartozik, nekem sajnos nem volt most itthon.
Tálalhatjuk sima török/görög joghurttal, vagy ahogy most én tettem: kockára vágott sült céklás joghurttal, amit csak sóztam, borsoztam és apróra vágott fokhagymával kevertem.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...