2012. október 6., szombat

Birsalmás zellerkrémleves


Ennek a két különleges formájú, markáns illatú és ízű alapanyagnak, a zellernek és birsalmának a társításából  nem születhet olyan étel, ami semleges, ami csak úgy legurul a torkunkon anélkül, hogy odafigyelnénk rá. Nem, ez a viszonylag sűrű, kissé savanykás leves meghökkent, sőt, elgondolkodtat, aztán meggyőz. Ha nem érezném túl általánosnak ezt a jelzőt, határozottan őszi ízként jellemezném. Mindenképpen kipróbálásra érdemes, az édes-savanyú arányokkal való játszadozásra is jó alkalom. A gránátalma, mint kiegészítő nem létszükséglet, de a krémes levessel jó kis ellentétet képez és azt szeretjük.

Recept:
  • 1 közepes zellergumó meghámozva, kockákra vágva
  • 1 közepes birsalma meghámozva, kimagozva, kockákra vágva
  • 1 nagy krumpli meghámozva, kockákra vágva
  • 30 g vaj
  • 1 hagyma felaprítva
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 1,5 l zöldség-, vagy szárnyas alaplé, vagy víz
  • 50 ml tejszín (elhagyható)
  • 1 babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • só, bors
  • gránátalmamag a tálaláshoz
A vajon puhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a zellert, a birsalmát  és a krumplit. Megszórjuk a cukorral és a korianderrel, erős tűzön egy-két percig kevergetjük. Felöntjük a leves felével. Beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük. Amikor mindegyik összetevő megfőtt, kivesszük a babérlevelet és botmixerrel simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a maradék levest is. Ha használunk, a tejszínt is belekeverjük, ez kicsit lágyítja az ízét. Ha esetleg túl sűrű lenne a leves, higíthatjuk még kevés vízzel. Végül még egyszer forrásig hevítjük, ízesítjük még sóval, borssal esetleg cukorral ízlés szerint.
Tányérokba szedjük, megszórjuk gránátalmamaggal és kevés olívaolajat csöpögtetünk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...