Efféle zöldbabos salátavariációkat készítek mostanában elég gyakran. Hol egy kis nyers céklával, körtével, dióval, most mandulával és fügével - jelenleg ez a kedvencem. De volt már pirított bacon csíkokkal megszórt változat is. Mindegyik remek, további kísérletezésekre biztatom minden olvasómat. Tehetünk hozzá tonhaldarabokat, vagy szardellát, dúsíthatjuk főtt tojással, sajttal, paradicsommal, kapribogyóval. Egy-két szelet pirítóssal szerintem még ebédre is elegendő ebben a melegben. De ha mégsem, mint minden saláta, ez is szolgálhat köretként sült húshoz, halhoz.
Recept:
- 500 g zsenge, sárga hüvelyű zöldbab
- 1 fej római saláta
- 1 sonkahagyma, vagy 3 újhagyma
- 6-7 szem füge
- 1 marék vágott mandula
- fél citrom leve
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál méz
- 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- só, bors
Az öntethez először összekeverjük a citromot, a mézet, a mustárt és a fokhagymát. Folyamatos keverés mellett, lassan csurgatva hozzáadjuk a z olívaolajat, amíg sűrű, homogén öntetet kapunk. Kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
Az előkészített zöldségeket és a fügét nagy salátástálba tesszük, összekeverjük az öntettel. rászórjuk a pirított mandulát.
Nagyon jól megy hozzá a kecskesajt és a buggyantott tojás is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése