2012. június 22., péntek

Vessetek meg, nyúl!


Tudom, hogy sokan idegenkednek a nyúlhústól, de talán vannak, akik szívesen kipróbálnák ezt az  egészséges, lényegében zsírtalan, könnyen emészthető és gyorsan elkészülő húsfélét, de nem tudják, hogyan is fogjanak hozzá. 
Vásárlásnál, mint minden más esetben is, figyeljünk a frissességre. Ha a nyulat a májjal együtt adják, könnyű dolgunk van, mert ha az szép, fényes, sima felületű, biztosan friss hússal van dolgunk.  (A májat kevés vajon/olívaolajon újhagymával kisüthetjük ugyanúgy, mint a szárnyasmájat, csak még finomabb.) A nyúlhúsnak egészséges rózsaszínűnek, feszesnek és persze szagtalannak kell lennie, akkor friss. 
A nyúl vásárlásánál is gazdaságos megoldás egész nyulat venni. Felbontani egyáltalán nem nehéz, ugyanúgy könnyen vágható az ízületek mentén, mint a csirke. Az alábbi receptek elkészítésekor akár minden részét együtt megfőzhetjük, de a nyaki és gerincrészből főzhetünk külön egy finom tejfölös-tárkonyos ragulevest reszelt citromhéjjal és akkor már levesünk is van. A combok meg mennek a főételbe. Egy nyúl egy négytagú családnak bőven elég, még ötnek is, ha nem szoktunk óriás adagokhoz.
Két teljesen különböző ízvilágú elkészítési módot ajánlok, mindkettő nagyon finom, nem tudnék közülük választani. Mivel a nyúlhúsnak magas a fehérjetartalma, viszont, mint mondtam, talán a legkönnyebben emészthető hús, nyári melegben is bátran fogyaszthatjuk, mert nem terheli meg a szervezetet, ellenben energiát ad, amire mindig szükség van! 


Pirított nyúl paradicsomosan
  • 1 egész nyúl feldarabolva, vagy 4 nyúlcomb
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg húsos, füstölt szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 nagy paradicsom lehéjazva, kimagozva, kockára vágva
  • 1 deci vörösbor
  • só, bors
  • 10 levél bazsalikom
A nyúldarabokat erős tűzön megpirítjuk az olívaolajban, kiszedjük, félre tesszük. A visszamaradt olajon megpirítjuk a vékony csíkokra vágott szalonnát. Mellédobjuk az egészben hagyott fokhagymákat is. Amikor a fokhagyma aranyszínűre pirult, kivesszük. visszatesszük az edénybe a nyúlhúst, meglocsoljuk a borral. Felforraljuk. Hozzáadjuk a paradicsomkockákat, sózzuk, borsozzuk, lefedjük és alacsony lángon 1 órát pároljuk. Közben néhányszor átforgatjuk és fokozatosan, hogy egyszerre ne higítsuk fel túlságosan, másfél-két deci vizet, vagy csirkealaplevet adunk hozzá. Végül fedő nélkül erős lángon még besűrítjük a szaftot.
Csíkokra vágott bazsalikommal megszórva tálaljuk. 
Körete lehet olajban pirított, előfőzött krumpli, főtt rizs, saláta.


Francia mustáros nyúl

  • 1 nyúl feldarabolva
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál liszt
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél fej hagyma felaprítva
  • 6 gerezd fokhagyma héjastól, egészben
  • 150 ml fehérbor
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 6 szem egészbors
  • 4-5 friss zsályalevél
  • 6-8 friss tárkony
  • 2 babérlevél
  • fél csokor petrezselyem apróra vágva
A nyúldarabokat sózzuk, borsozzuk és bekenjük a mustárral. Néhány órát, vagy egy éjszakát hűtőszekrényben állni hagyjuk. Egy órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből. Lisztben meghempergetjük, a felesleget lerázzuk. Egy nagy, lefedhető, sütőbe is berakható, széles lábasban, vagy öntöttvas edényben felforrósítjuk a vajat, mindkét oldalán megpirítjuk benne a nyúlhúst. Félre tesszük.
Serpenyőben az olívaolajon 10 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymagerezdeket. Sózzuk, borsozzuk.
Egy kis edénybe öntjük a bort, közepes lángon felére beforraljuk.
Visszatesszük a tűzre a nyulat, hozzáöntjük a fehérborecetet, erős lángon két percig főzzük. Hozzáadjuk a serpenyőből a hagymás keveréket, a beforralt bort és még másfél deci vizet. Belekeverjük a fűszereket is. Lefedjük és 140 fokos (gázsütő1-es fokozat) sütőben 45 percig sütjük, közben kétszer-háromszor megkeverjük.
Amikor kész, a húst tálalóedénybe szedjük, a mártást pedig a tűzhelyen erős lángon besűrítjük. Ráöntjük a húsra, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és tálaljuk.
Nagyon finom mellé a kisütött, húsos szalonnával, egy-két gerezd fokhagymával párolt kakukkfüves zöldborsó.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...