2012. június 28., csütörtök

Hátszínszeletek paradicsomos pirítóssal


Először a köretről néhány szót. Az édesre sült apró paradicsom akár önmagában, akár pirítósra, tésztára, szendvicsre halmozva szerintem az egyik legtökéletesebb nyári étel. Így aztán nem meglepő, hogy a pár perc alatt elkészülő frissen sült húsok, halak mellett szardellás-vajas bagett-pirítóson is kiválóan teljesít.
A húsról szólva pedig tudom, a hátszín nem tartozik az olcsó húsok közé, de szerintem egy-egy szelet elég kell hogy legyen egy embernek, feltéve, ha tartani szeretnénk magunkat a mérték/mértékletesség mindenben, de az étkezésben különösen fontos elvéhez. Márpedig miért ne szeretnénk? Ezen elvek mentén tehát két személynek két másfél-két centi vastag szelet marhahátszín már nem olyan nagy kiadás. (Én magam nem eszem gyakran húst, ritkán viszont igyekszem a minőség és megfizethetőség határmezsgyéjén egyensúlyozni :)
Ennél a húsfajtánál fontos dolog az érlelés. Ha jó hentesünk van, például, mint a már emlegetett  Fény utcai Kurunczi Péter Hentesmester, hozzájuthatunk egy-egy szép darab érlelt, zsírral finoman átszőtt húshoz, amit aztán otthon még bő egy hétig mi magunk is nyugodtan tárolhatunk a hűtő legalsó részén zsírpapírba csomagolva. Zsírpapír helyett természetesen jó egy nagyobb méretű műanyag doboz is, csak zacskóban ne hagyjuk. Sütés előtt két órával pedig vegyük ki a hűtőből!


Recept:
  • személyenként egy másfél centi vastagságú szelet marhahátszín, hártyáitól megtisztítva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 30 g vaj
  • 1 szardellafilé 
  • 10-15 szem koktélparadicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, bors
  • néhány darab friss bazsalikomlevél
  • 4 szelet bagett
30g vajat eldolgozzuk a szardellával. Lefedve hűtőszekrénybe tesszük.
Egy közepes méretű sütőedénybe 2 evőkanál olívaolajat öntünk. A koktélparadicsomokat keresztben félbevágjuk, vágott felükkel lefelé az edénybe tesszük. Közé szórjuk a megtisztított, felszeletelt fokhagymákat. Enyhén sózzuk, borsozzuk.180 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Közben, körül-belül félidőben meglocsoljuk a balzsamecettel.
A szobahőmérsékletű hússzeleteket frissen őrölt borssal megszórjuk, megkenjük a maradék egy evőkanál olívaolajjal. Felforrósítunk egy öntöttvas, vagy más, vastag falú serpenyőt. Beletesszük a hússzeleteket, egyszerre csak maximum kettőt. Mozgatás nélkül, erős tűzön 2 és fél, 3 percig sütjük mindkét oldalát, attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Megfordítás után, amikor már majdnem kész, egy teáskanálnyi hideg vajat teszünk mellé, kicsit megdöntjük a serpenyőt és meglocsolgatjuk a húst a vajjal. Amikor kész a hús, tálra tesszük, 5 percig pihentetjük.
Közben megpirítjuk a bagett szeleteket, kicsit hűlni hagyjuk. Megkenjük a hűtőből kivett szardellás vajjal, ráhalmozzuk a sült paradicsomot néhány darabka fokhagymával együtt. Minden szeletre teszünk néhány szép bazsalikomlevelet is.
Tányérokra tesszük a húst, Meghintjük sóval (ha van, sópehellyel) és frissen őrölt borssal. A paradicsomos bagettel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...