2012. május 8., kedd

Epres tejberizs rizottó módra



Napok óta a tejberizs motoszkált az agyamban, nem tudom miért. Végül nem vártam tovább, megcsináltam, hogy tudjak másra is gondolni. Olyan lett, amilyennek képzeltem. Nem túl édes, krémes. És epres.

Recept:

  • 150 g rizottó rizs
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél deci fehérbor, lehet tokaji aszú is
  • 5,5 dl 3,8 zsírtartalmú friss tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 150 g eper
  • 1,5 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vaníliaesszencia
  • 1 teáskanál tokaji mézes balzsamecet, vagy sima balzsamecet
Az epret megmossuk, megpucoljuk, néhány szemet félre teszünk a díszítéshez, a többit negyedekbe vágjuk, tálba tesszük. Összekeverjük a mézzel, a vaníliával és a balzsamecettel. 10 percet hagyjuk állni, amíg levet ereszt.
Kisebb lábast, vagy serpenyőt tűzre teszünk. Beleöntünk egy evőkanál olívaolajat, majd az epret a levével együtt. Nagy lángon öt percig főzzük.
A rizst átöblítjük, lecsöpögtetjük. Egy nagyobb lábast felforrósítunk, beleteszünk egy evőkanál olívaolajat. Rátesszük a rizst, egy percig keverjük, amíg a szemek megszáradnak. Ráöntjük a bort és továbbra is kevergetve megvárjuk, míg a rizs teljesen magába szívja. Felöntjük a tej felével. A keverést nem adjuk fel, legfeljebb egy-egy percre pihenhetünk meg. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű lesz, akkor felöntjük a maradék tejjel. Amikor már puha a rizs és jó krémes állagú, elzárjuk a tüzet és belekeverjük a vajat.
Az epres edényt megdöntjük, hogy a lé különváljon. Az epreket a rizsre kanalazzuk, lazán összekeverjük.
Poharakba, vagy tálkákba adagoljuk, meglocsoljuk az edényben maradt epres sziruppal. Egész eperszemekkel és mentalevéllel díszítjük
Melegen és langyosan a legjobb, ha kihűl, besűrűsödik.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...