2012. április 10., kedd

Tormaleves sonkalével



Ismertetem a nálam keletkezett húsvéti maradékokat: tojásfehérje 7db, kenyér legalább 1 kiló, sonka főzőlé másfél liter, főtt sonka, nem sok. Egy kevéske sütemény. Plusz egy kis megfázás. Ezek közül a sonkalére kínálok felhasználási lehetőséget, hátha másnak is vannak hasonló készletei és nincs most kedve töltött káposztát, vagy bablevest főzni. A torma elveszti vad csípősségét ebben a levesben, íze viszont megmarad és ugyanolyan jó párost alkot a sonkaízzel, mint szárazon.
A többi maradékra is vannak terveim: a kenyér sorsa valamifajta kenyérpuding és panzanella lesz, a tojásfehérjéknek pedig habcsókok, pavlovák, vagy torták fényes karrierjét szánom. Egyedül a megfázást szeretném elpazarolni.

Recept:

  • 1 liter sonka főzőlé zsírtalanítva
  • 0,5 liter víz, vagy zöldség alaplé
  • 1 nagy hagyma felaprítva
  • 3 dkg vaj
  • 4 közepes krumpli hámozva
  • 1 alma hámozva
  • 1 dl tejszín
  • 3-4 evőkanál frissen reszelt torma
  • só (óvatosan, mert a sonkalé is sós!),bors
  • tálaláshoz tökmagolaj, fekete szezámmag, vagy sima szezámmag pirítva
A vajon puhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit és almát, megkeverjük. Felöntjük a sonkalével és a többi folyadékkal, puhára főzzük. Botmixerrel simára pürésítjük, közben a tejszínt is beleöntjük. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a finomra reszelt friss tormát. Még egyszer felforrósítjuk, közben kóstolgatjuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor tökmagolajat csepegtetünk rá és megszórjuk a szezámmaggal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...