2012. április 21., szombat

Párolt spenótsaláta szezámmagos öntettel


Elsőként megállapítom, hogy bármennyire szeretem is a spenótot, be kell látnom, hogy nem túl fotogén. Legalábbis párolva. De ez mellékes dolog, ez a saláta egyszerűen mennyei, egész más dimenziókba juttatja a spenótot, mint az általam eddig próbált változatok. Pedig azok is jók. Pirított, őrölt szezámmag az öntet, vagyis inkább krém alapja, ami azon kívül, hogy nagyon egészséges, nagyon finom is. Ha rákaptunk erre a pirított ízre (pl. gomasio azaz szezámsó fogyasztókká válunk), akkor is a natúr, egész szezámmagot vegyük és mindig kis adagokban, otthon pirítsuk, mert hamar elmegy az aromája.
A szezámmagnak létezik fekete változata is, itthon kicsit nehezebb hozzájutni, de a Nagycsarnok melletti Ázsia boltban biztos kapható. Íze hasonlít a fehéréhez, de ha lehet, még látványosabb.
Ez a recept is az említett japán étkezésről és életmódról szóló könyvből származik. A mártás felhasználható bármilyen párolt zöldséghez, én például legközelebb spárgával fogom kipróbálni.

Recept: 
  • 400 g spenót
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • csipet só
  • díszítéshez fekete szezámmag
A spenótot nagyon alaposan, legalább kétszer, váltott, nem folyó vízben megmossuk, lecsöpögtetjük.
Forrásban levő bő vízben egy percig főzzük, leszűrjük. Alaposan lecsöpögtetjük, amennyire tudjuk, nyomkodjuk is kis a levét. Tegyük vágódeszkára és vágjuk csíkokra. Még egyszer jól nyomkodjuk ki a levét.
A szezámmagot serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Kávédarálóban megőröljük, vagy mozsárban összetörjük. Kis keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot és a szójaszószt. Esetleg egy evőkanál vízzel lazíthatjuk az öntetet.
A spenótot tálba tesszük, jól elkeverjük a szezámos krémmel.
Frissen fogyasszuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...