2012. április 3., kedd

Medvehagymás tekercsek



A medvehagyma nemcsak finom és egészséges, de szép is. Kedvenc krémjeinkkel megkenve, feltekerve látványos elem lehet akár a húsvéti ünnepi asztalon. Kicsit kell vele bíbelődni, de most úgyis bíbelődős idők járnak, gondolok itt a tojásfestésre, kalácsfonásra, vékony sós rudacskák tepsire helyezésére. (És akkor még nem beszéltem kandírozott narancshéjból kivágott apró nyuszikról tortadísz gyanánt. Ezt csináltam én ma reggel, de erre nincs magyarázat, sem mentség.)
Az alant leírt sajtkrém valójában a labneh nevű közel-keleti friss sajt, amit kecskejoghurtból, ill. a kétféle joghurt keverékéből is szoktak készíteni. Rendkívül frissítő, sokféleképpen ízesíthető krém, mézzel, gyümölccsel pedig egyszerű desszert.
Nézzétek meg ezt a kedves kisfilmet a labneh és az alapjául szolgáló joghurt készítéséről. 

Recept:
a sajtkrémhez: 

  • 25 dkg görög joghurt
  • két csipet só
  • 1 teáskanál fekete hagymamag
  • 1 zöld chilipaprika vékony karikákra vágva
A joghurtot összekeverjük a sóval, tiszta gézkendőbe kanalazzuk. A kendő sarkait egy fakanál szárán keresztül összekötjük, a fakanál két végét egy mély tálra támasztjuk úgy hogy a batyu alja ne érje el a tál alját. Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni. Másnap a egy tálban kikeverjük a többi hozzávalóval.

a tojáskrémhez:
Egy tojást keményre főzünk, megpucoljuk. Félbe vágjuk, sárgáját kivesszük, keverőtálba tesszük. A fehérjét apró kockákra vágjuk. A sárgájához adjuk és két teáskanál puha vajjal, egy teáskanál sűrű tejföllel, sóval, borssal krémesre keverjük.

A krémekkel vékonyan megkenjük a leveleket, szorosan feltekerjük, tálra rendezzük. Pirítóssal, friss kenyérrel, rozsos lappal fogyasztjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...