2012. február 13., hétfő

Krumpli, gombóc


Ismét vendégeskedik a konyhámban a konfitált fokhagyma. Annak, aki ilyesmi készítésére adná a fejét, javaslom, hogy 30-40 dkg fokhagymát dolgozzon fel egyszerre. Egyrészt, mert ahogy mondani szokás, le van a gond, másrészt a nagyobb mennyiség sokkal szebben, egyenletesebben süldögél az olajban. Persze így is tartani kell az extra alacsony lángot, ha szükséges, lángelosztóval és mindenképpen vastag aljú lábasban készítsük.
Az elkészült fokhagymát saját olajában, üvegben, hűtőben tárolhatjuk hosszan és használhatjuk izgalmas kísérletekhez.
Nekem ma ez jutott eszembe. Tulajdonképpen szilvás gombóc, de nagyon másképpen. A szilva aszalt és borban párolt, a gombóc sütve van, plusz a fokhagyma. Önmagában, egy finom salátával is tartalmas fogás. Adhatunk hozzá például joghurtos sült cékla salátát, vagy csak egy csipet sóval, citrommal, olívaolajjal kikevert görög/török joghurtot mártogatónak. De izgalmas körete lehet a sült hurka-kolbásznak és egyéb húsoknak.

Recept:
  • 500 g sós vízben főtt, leszűrt krumpli
  • 200 g liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 20 g puha vaj
  • 20 db aszalt szilva
  • kis darabka fahéj
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 babérlevél
  • 4 szem bors
  • 1,5 dl vörösbor
  • konfitált fokhagyma
  • olaj a sütéshez
A szilvát kis edénybe tesszük, ráöntjük a bort, hozzáadjuk a fűszereket. Felforraljuk, majd közepes lángon 3 percig főzzük. A levében hagyjuk kihűlni.
Az olajban lévő konfitált fokhagymából 2-3 evőkanálnyi mennyiséget lecsöpögtetünk
A főtt krumplit krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a vajat. Összegyúrjuk. Masszív, ragacsos tésztánk lesz.
A tésztából nagyobb diónyi darabokat szakítunk, tenyerünkben szétlapogatjuk, közepére teszünk egy párolt aszalt szilvát és 2-3 konfitált fokhagymát. Fölötte összecsípjük a tésztát és egy kicsit ellapítjuk a gombócot.
Addig csináljuk ezt a műveletet, amíg az összes szilva elfogy.
Serpenyőben, bő, nem túl forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...