2011. december 10., szombat

Véres hurka másképpen

A spanyolok  morcillának hívják a véres hurkát. Szép. Angolul black pudding, vagy blood pudding. A többi nemzet elnevezéseit most nem sorolom fel, de az tény, hogy egész Európában, Ázsiában és Amerikában is készítik valamilyen változatát. Annak pedig, hogy én a spanyol elnevezéssel hozakodtam elő, az az oka, hogy ez egy spanyol recept általam átdolgozott változata. Nagyon finom! Megörültem neki, mert szeretem, ha valami, amiről azt gondoltam eddig, hogy nem lehet más, mégis képes a változásra. Konkrétan a hurka, amit mindig csak egyben megsütök, most egy egészen friss, izgalmas ízű, mégis egyszerű étellé változott. Gyors vacsorának, vagy előételnek ajánlom.

Recept:
  • 200 g véres hurka
  • 20 darab gyöngyhagyma megpucolva
  • 1 birsalma
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál barna cukor
  • olaj, vaj
A birsalmát megmossuk, negyedekbe vágjuk, forrásban lévő vízbe tesszük, kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kivágjuk a magházát és falatnyi darabokra vágjuk.
A hurkát éles késsel kb. egy centis karikákra vágjuk. Serpenyőben 3 evőkanál olajat forrósítunk, megsütjük a hurka karikák mindkét oldalát. Kivesszük, félretesszük. A visszamaradt olajhoz adunk egy evőkanál vajat, rátesszük a hagymákat, megszórjuk a cukorral, néhány percig pirítjuk, amíg színt kap. Hozzáadjuk a birsalmát és a babérlevelet, egy-két percig kevergetve együtt sütjük. Beleöntjük a bort, átkeverjük, hozzáadjuk az elősütött hurkát. Még egy perc sütés-kevergetés, közben sózás, borsozás.
Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...