2011. december 6., kedd

Csípős - sült karfiol és a rizs


Megfigyeltem, hogy a gazdagon fűszerezett zöldséges ételek legalább olyan laktatóak számomra, mintha húst ennék. Ilyenkor télen persze jobban kívánom én is a tartalmasabb fogásokat, pedig nem vagyok nagy húsos. De hát fűteni kell belülről is magunkat. Ennek a húsfogyasztáson és más, itt most nem taglalt módszereken  kívül egyik egészséges és átvitt értelemben is finom módja a melegítő hatású fűszerek használata. Ilyen például a chili, a fokhagyma, a gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg is.
Ebben a serpenyőben sült karfiolban benne van ezek közül a fokhagyma és a chili, ezen kívül koriander, kurkuma és római kömény - mind gyógyító erővel bíró, emésztést segítő fűszerek, amik a maguk apró, szerény eszközeivel, de megteszik hatásukat, beleértve a fantasztikus ízhatást is.
És ami ehhez a karfiolhoz remekül passzol, kedvencem, a pirított hagymával főtt rizs, szintén fűt.
Úgyhogy fázni nem fogunk.


Recept:
Csípős karfiol:

  • 1 fej karfiol, apró rózsáira szedve
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 4-5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1/2 teáskanál őrölt chili
  • 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
Egy nagy, lefedhető serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, beleszórjuk a koriandert és a római köményt. Egy-két percig hagyjuk a magokat kipattogni. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fokhagymát. Megszórjuk a chilivel és a kurkumával, elkeverjük. Beleforgatjuk a karfiolt és visszatesszük a tűzre, közepes lángra. Sózzuk. Öntsünk alá 1 dl vizet, majd fedjük le. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg a karfiol ropogósra puhul. Vegyük a serpenyő alatt erősre a tüzet és fedő nélkül 1-2 perc alatt kissé pirítsuk meg a karfiolt.
Friss koriander és/vagy petrezselyem levéllel megszórva pirított rizzsel tálaljuk.


Pirított rizs:
  • 300 g basmati rizs
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál egész római kömény
  • 2 evőkanál olaj
A rizst alaposan átmossuk, fél órára beáztatjuk. A hagymát négy negyedbe vágjuk, majd a negyedeket vékonyan felszeleteljük. Egy mélyebb edénybe öntjük az olajat. Közepes hőmérsékleten megpirítjuk rajta a hagymát a római köménnyel együtt. Amikor egyenletes barnára pirult, rátesszük a lecsöpögtetett rizst. Erős tűzön átpirítjuk, sózzuk. Felöntjük 6 dl vízzel, fedő nélkül felforraljuk, majd takarékon lefedve 15 percig főzzük, amíg az összes vizet magába szívja. 10 percig félretesszük, addig ne emeljük fel a fedőt.
Tálalás előtt átkeverjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...