2011. szeptember 19., hétfő

Zellerkrémleves pirított dióval


Egyik kedvenc krémlevesem. A gumós zeller markáns íze csak egy kis krumplival és almával van árnyalva, hagymát én nem használok hozzá. Most szép, világos példányokat lehet kapni, amik felvágva erősen illatoznak és én szeretem ezt az illatot.

Recept:
  • 3 dkg vaj
  • 40 dkg gumós zeller meghámozva, felkockázva
  • 1 nem túl savanykás alma, meghámozva, felkockázva
  • 1 közepes krumpli meghámozva, felkockázva
  • 1,5 liter csirke-, vagy zöldség alaplé, vagy víz
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • só, bors
  • szerecsendió, vagy szerecsendióvirág őrölve
  • egy marék dió 8 percig 180 fokos sütőben pirítva, felaprítva
Egy közepes méretű fazékban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a felkockázott zellert. Megszórjuk a cukorral és erős tűzön, kevergetve karamellizáljuk. Hozzáadjuk a krumplit, ezzel is átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon főzzük, öt perc után hozzáadjuk az almát is. Sózzuk, borsozzuk. Amikor minden alkotóelem megpuhult, botmixerrel pürésítjük. Beleöntjük a tejszínt, ezzel is átkeverjük. Újra felfőzzük, de már nem forraljuk. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, reszelhetünk bele egy kis szerecsendiót, vagy megszórhatjuk őrölt szerecsendióvirággal.
Tálaláskor apróra vágott, pirított diót szórunk rá és megcsurgatjuk egy kis olíva-, vagy szőlőmagolajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...