2011. június 1., szerda

Házi készítésű hamburger

Nem szeretnék hosszú elmélkedésbe fogni a gyorséttermek legendásan tartós hamburgereiről, egészségügyi hatásairól. Csak azt szeretném mondani, hogy egy igazi, finom, friss zsömle igazi, finom, frissen sült marhahúsos fasírttal töltve igazán finom. Itt most a hús és a zsömle receptjét is közzéteszem; a zsömle alkalmas a hamburgeren túli szerepekre is, és a fasírt is elviseli, ha nem otthon sütött péksüteménybe kerül.

Recept:
A húshoz:
  • 30 dkg darált marhahús
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 40 g reszelt Cheddar, vagy Eidami sajt
  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 tojás
  • fél csokor petrezselyem felaprítva
  • 1 teáskanál só, 
  • frissen őrölt bors
A hozzávalókat kézzel alaposan összegyúrjuk. Ping-pong labda nagyságú gombócokat formázunk belőle, majd a gombócokat korongokká lapítjuk. Ebből a mennyiségből 5-6 korongunk lesz. Ha azonnal fogyasztjuk, közepes tűzön serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalán pirosra sütjük, zsömlébe töltjük, kedvünk szerint salátával, hagymával, ketchuppal, majonézzel gazdagítva fogyasztjuk. Ha nem tudjuk mindet megenni, vagy eleve a jövőnek dolgozunk, akkor a formázott korongokat méretre vágott sütőpapír között becsomagolva lefagyasztjuk. 2-3 hónapig eltartható. Amikor enni szeretnénk ( például épp zsömlét sütöttünk ), a fagyasztóból kivéve megvárjuk míg kienged és a fenti módon kisütjük.

A zsömléhez:
  • 2 csokor újhagyma, fehér része finomra vágva
  • 3 evőkanál olaj
  • 75 g zsírosabb, pl. görög joghurt
  • 2 teáskanál méz
  • 1 tojás
  • 1 zacskó, 7 g instant élesztő
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • 425 g BL 80-as kenyérliszt
  • 2 teáskanál só
  • mák a tetejére
A hagymát 2 evőkanál olajon, kis víz hozzáadásával nagyon puhára, átlátszóra pároljuk. A joghurtot, a maradék olajat, a tojást és a mézet mély keverőtálba tesszük, elkeverjük. Hozzákeverjük a langyosra hűlt hagymát is.
130 ml kézmeleg vízben feloldjuk az élesztőt, ezt is az előzőekhez keverjük, majd rámérjük a liszteket és a sót. Ragacsos, viszonylag lágy tésztát kapunk. Olajozott felületen kézzel, vagy dagasztógéppel tíz percig dagasztjuk, utána tíz percig letakarva pihentetjük. Ezt a műveletet háromszor ismételjük.
Olajozott felületre borítjuk, még egyszer átgyúrjuk, 6-8 egyenlő részre osztjuk ( attól függ, mekkora zsömléket szeretnénk ).Szép gombócokat formázunk, megkenjük őket vízzel, megszórjuk mákkal. Letakarva másfél órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 220 fokon 15 percig sütjük.
Dan Lepard receptje.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...