2011. április 13., szerda

Medvehagyma pestós csicseriborsó bulgursalátával

Ma megint volt homokvihar, aztán jégeső, közte egy kis napsütés. Tényleg szeszélyes április  Én csak azokat a gyenge kis szárakat, vékony levélkéket, könnyű szirmokat sajnálom. Van egy kis fiatal birsalmafánk, na azt nagyon gyilkolják az elemek. Kicsit aggódom a leendő termése miatt.
A mai ebéd hozzávalói között megtalálhatók voltak a legfrissebb tavaszi zöldségek ( medvehagyma, petrezselyem, újhagyma ), a tavalyi nyár és ősz átmentett termései ( aszalt paradicsom, birsalmasajt ), a bulgur, mint gabona és a csicseriborsó, mint hüvelyes. Meg egy kis saláta a hűtőpultból, de ez csalás.
Szóval mind a négy évszak képviseltette magát a tányéron, biztatva a zsenge hajtásokat és engem, hogy a gyengeség csak látszólagos és hogy mindennek megvan a maga ideje.

Recept:
Medvehagyma pesto: 50 g medvehagymát felaprítunk. Turmixba, vagy mélyebb tálba tesszük, hozzáadunk 1 dl olívaolajat, egy marék diót, 1 evőkanál frissen reszelt parmezán sajtot, 1 kávéskanál sót, kevés frissen őrölt borsot. Turmixszal, vagy botmixerrel simára pürésítjük. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá olívaolajat.
A pestót hűtőszekrényben egy-két hétig tárolhatjuk, használhatjuk tésztára, szendvicsbe, salátaöntethez.
100 g csicseriborsót  előző nap beáztatunk hideg vízbe, amibe 1 teáskanál szódabikarbónát keverünk. Másnap leöblítjük, annyi sós vízben tesszük fel főni, ami egy ujjnyira ellepi. Kb. egy óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük.
Használhatunk konzerv csicseriborsót is, azt csak szűrőben átöblítjük és lecsöpögtetjük.
A csicseriborsót összekeverjük 2 teásaknál medvehagyma pestóval, meglocsoljuk fél citrom levével.
Bulgursaláta:
Egy csésze bulgurt átmosunk, lecsöpögtetünk. Mélyebb, lefedhető tálba tesszük. Felöntjük két csésze forrásban levő vízzel, belekeverünk 1 kávéskanál sót, lefedjük. Kb. negyed óra alatt a folyadékot magába szívja és megpuhul. Elkeverjük 2 evőkanál olívaolajjal.
Egy csomag újhagymát karikára vágunk. Két olajban eltett aszalt paradicsomot vékonyan felcsíkozunk, 5 dkg birsalmasajtot apró kockákra vágunk. ( Helyettesíthetjük mazsolával, vagy aszalt áfonyával. ) Egy csokor petrezselymet felaprítunk.
A bulgurt összekeverjük a darabolt hozzávalókkal. Tehetünk még hozzá egy kis vékony csíkokra vágott friss chilit. Egy órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.
 Tálaláskor egymás mellé rendezzük a medvehagyma pestós csicseriborsót, a bulgurt, az olívaolajjal és kevés citromlével meglocsolt salátaleveleket.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...