2011. április 2., szombat

Körtés csicsókakrémleves

Minden héten látom a piacon a csicsókát, nem tudom, eddig miért nem vettem belőle. Most viszont ránéztem és azonnal egy finom krémleves jutott eszembe. Vettem hozzá egy körtét is, aztán itthon meg ment minden a maga útján: alaplé, fűszerek, pürésítés...

Próbáljátok ki!

Recept:
  • 30 dkg csicsóka, hámozva
  • 15 dkg krumpli, hámozva
  • 1 nagy körte, hámozva
  • 1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • egy csipet frissen reszelt szerecsendió
  • só, bors
  • 1 evőkanál vaj
  • tálaláshoz 1 evőkanál szeletelt mandula
A vajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott krumpli és csicsókát, átforgatjuk, csipet sót hintünk rá, rászórjuk a gyömbért, enyhén borsozzuk, felöntjük az alaplével, közepes lángon félpuhára főzzük. Akkor beletesszük a körte felét. Amikor az összes hozzávaló megpuhult, botmixerrel, vagy turmixban krémesre pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, azzal együtt is turmixoljuk egy kicsit. Visszatesszük a tűzre, még egyszer felfőzzük, de már ne forraljuk! Kóstoljuk, ha szükséges még fűszerezzük.
A körte másik felét felszeleteljük, egy kis serpenyőben kávéskanál vajon karamellizáljuk. A szeletelt mandulát kissé megpirítjuk.
Tálaláskor a levesre pár csepp olívaolajat csurgatunk, megszórjuk a mandulával, néhány darab karamellizált körtével.

A csicsóka kedvező élettani hatásairól itt olvashattok.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...