2011. február 2., szerda

Vadrizses céklasaláta

Sajnos a vadrizs, amitől többek között olyan finom ez a saláta, nagyon drága. Legutóbb bioboltban kaptam 10 dekás kiszerelést, így megfizethető és elegendő is ez a mennyiség egy vacsorára.
Ennek az érdekes vízinövénynek különleges, diós íze van, nem tapad és szép a színe. Először pont a színe miatt jutott eszembe, hogy céklával párosítsam, a mély bordó és a barna már elképzelve is tetszett. Ízeikben is legalább ilyen jól működnek együtt: diós-mogyorós ízű vadrizs + édeskés-földes cékla. Nem is kell nagyon más melléjük, csak egy kis olívaolaj, só, bors, kevés fokhagyma, citromlé. Most vágtam rá egy kis szárzellert, erősíteni a diós jelleget, de ez elhagyható.
Elkészítés: A vadrizst háromszoros mennyiségű vízben csipet sóval puhára főzzük. Ez kb. 3/4 óra.( A szemek szétnyílnak, amikor megpuhultak.) Amikor megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük.
4 db közepes méretű céklát egyenként alufóliába csomagolunk és 200 fokon szintén kb. 3/4 óra alatt megsütjük. Kicsomagoljuk és amint hozzá tudunk nyúlni, meghámozzuk, kockára vágjuk.
Tálban összekeverjük a céklát és a rizst, meglocsoljuk olívaolajjal, belekeverünk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, meglocsoljuk kevés citromlével, sózzuk, borsozzuk.
Pirított barnakenyérrel esszük, amire esetleg kerülhet egy szelet kecskesajt, vagy feta.
Azt még nem mondtam, hogy ez  nagyon egészséges!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...