2010. december 23., csütörtök

Narancsos habszelet






Hasznos recept maradék tojásfehérje felhasználására. Finom, könnyű sütemény  kávéhoz, teához. ( Fagyihoz) Én most naranccsal és kardamommal készítettem, de lehet citromhéjjal, csokidarabokkal is ízesíteni. Gyűjtsétek a fehérjéket!

Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje
  • 160 g porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 80 g vaj
  • 160 g liszt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 30 g mandula darálva
  • 1 kk.őrölt kardamom
  • csipet só
Bekapcsoljuk a sütőt 140-150 fokra.A vajat egy kis edényben addig melegítjük, amíg elkezd picit barnulni és finom mogyorós illata lesz. Beletesszük a vaníliát. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Kanalanként hozzákeverjük a cukrot,  a megmosott narancs héját, a darált mandulát, a kissé kihűlt vajat, végül a lisztet.
Kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk egy kb.10x 24 cm-es hosszúkás sütőformát, belesimítjuk a masszát, meg is ütögetjük, hogy jól elhelyezkedjen. Megszórjuk a kardamommal, esetleg szeletelt mandulával. 45-60 percig sütjük. Hústű próba! Formában hagyjuk kihűlni.
A teteje kirepedezik, nem tud szép szabályos lenni, de ez a szépséghiba szeletelve már úgysem látszik!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...