2010. december 15., szerda

Mézeskalács





Ezt a receptet használom már évek óta, mert finom, jól formázható és szépen sül. Egyetlen nehézség a gyúrás, ugyanis kicsit nehezen áll össze. Főleg, hogy én 2 kg lisztből szoktam csinálni, na az férfi munka.

  • 50 dkg finom liszt
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 6,5 dkg vaj
  • 17 dkg porcukor
  • 1 kk fahéj
  • 1/2 kk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kk őrölt gyömbér
  • 2 tojás
  • 12 dkg méz
A mézet a vajjal egy edényben langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a villával elkevert tojásokat. Keverőtálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket. Beleöntjük a mézes elegyet és kitaró munkával összegyúrjuk. Hideg helyre tesszük pár órára, vagy egy éjszakára.
Amikor aztán sütni szeretnénk, gyúródeszkán 3-4 mm-esre nyújtjuk, szebbnél szebb formákat vágunk belőle és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. Sütés előtt megkenhetjük kis vízzel higított tojássárgával, de úgyis szép lesz, ha csak vízzel kenjük át őket. Hamar megsülnek, figyelni kell!
Sütés után díszíthetjük cukormázzal, nálunk ez a nagy móka. Ehhez 1 tojásfehérjét 20 dkg átszitált porcukorral kell felverni, majd zacskóba tölteni, annak sarkán icipici lukat vágni, és a krémből mintákat rajzolni a kalácsokra.
Jó sütést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...